EQUINOX - Alles wat u van lekker vlees verwacht
EQUINOX
NL
Alles wat u van lekker vlees verwacht

1948: Het verhaal van Equinox start midden vorige eeuw, vlak na de tweede wereldoorlog in een klein kantoortje, Schipstraat 34, Anderlecht (Brussel). Daar bevindt zich een klein bedrijfje, geleid door Mr Albert Meulemans en dat gespecialiseerd is in de aan- en verkoop van levende paarden. De aanstormende mechanisatie van de landbouw heeft tot gevolg dat vele boeren hun paarden sneller van de hand doen. Mr Meulemans is dringend op zoek naar nieuwe krachten om de administratie van de toenemende handel in goede banen te leiden. Zijn goede relaties bij de landbouwers in de omgeving brengen hem in contact met Dhr Maurits Peeters, zoon van één van zijn klanten. Deze laatste is juist afgestudeerd aan de Handelshogeschool van Anderlecht en staat op het punt in dienst te treden bij een grote Belgische bank. Albert Meulemans slaagt erin om in ruil voor aandeelhouderschap hem te overhalen in de Schipstraat te komen werken.

1953: Maurice is snel uitgekeken op de lokale paardenhandel en schuimt de markten af in Nederland en Duitsland. Daar merkt hij dat een groot aantal paarden afkomstig is van het voormalige Oostblok: Polen, Joegoslavië, Hongarije, enz. De mechanisatie van de landbouw veroorzaakt daar eveneens een (tijdelijk) overschot aan paarden. De kanalen voor een nieuwe aanvoermarkt worden gelegd. De grootste uitdaging bestaat in het overwinnen van de communistische bureaucratie en zorgen dat alle nodige exportdocumenten worden afgeleverd. De wachttijd aan de grenzen van het IJzeren gordijn bedragen minstens een halve dag. Kunst en vliegwerk zijn nodig om alles ordentelijk te laten verlopen.

1956: Zuid-Amerikaanse slachthuizen zijn op zoek naar nieuwe afzetmarkten voor hun paardenvlees dat voorheen voornamelijk aan de pet-food industrie werd geleverd. Maurice reist samen met Albert naar Argentinië om de nodige contacten te leggen. De eerste aankopen van Lamar, één van de grootste paardenslachterijen, worden afgesloten. Een deal die na 55 jaar nog voortduurt.

1960: Het gebouw in de Schipstraat te Anderlecht wordt te klein: Een nieuwe locatie wordt in gebruik genomen op de Slachthuislaan in Antwerpen. Eén vleugel wordt voorzien voor de productie van gerookt paardenvlees en conserven. De zaak neemt uitbreiding: nieuwe vennoten en nieuw cliënteel wordt overgenomen. Algauw wordt Equinox een begrip voor het 'Antwerps paardje'.

1965-1980: De eerste contacten met Noord-Amerika worden gelegd. In Canada en de Verenigde Staten worden met verschillende slachthuizen al of niet in medebeheer leveringscontracten afgesloten. In Frankrijk wordt een filiaal opgericht: La Coopé. Alle verkopen worden hier gecentraliseerd. In Ierland wordt een slachthuis gebouwd in Kilkenny.

1980-1990: De activiteiten worden gestroomlijnd: de aanvoer wordt geconcentreerd op 2 slachterijen van Lamar in Argentinië, 5 slachterijen in de VS en 1 slachterij in Ierland en Canada. De verkoop voor de Benelux vindt plaats vanuit de Slachthuislaan te Antwerpen, in Frankrijk wordt La Coopé opgedeeld in 2 éénheden: een vestiging te Parijs en een vestiging in Migennes voor de verkoop in het binnenland.

1990: Nieuwe hygiënische normen maken dat het gebouw aan de Slachthuislaan verouderd is. Er wordt een volledig nieuw pand van 7000 M² gebouwd te Wijnegem, met van in het begin 4 afdelingen: vers vlees, voorverpakking, rookvlees en conserven.

1990-2000: Het verkoopnet wordt uitgebreid met de overname van 'Viazur', een klein productie- en verdeelcentrum te Carpentras, bij Avigon. Tijdens deze jaren is er en overaanbod aan paardenvlees.

2000-2012: In 2004 wordt er 3000 M² bijgebouwd in Wijnegem. De uitbreiding is nodig omdat de afdeling conserven wordt uitgebreid en hiervoor bijkomende opslag nodig is. Er wordt besloten om meer te diversifiëren. In 2008 worden de amerikaanse slachterijen verplicht gesloten en wordt de aanvoer moeilijker. Argentinïe blijft echter het belangrijkste aanvoerland. De productie in Wijnegem splitst zich ondertussen verder op in de productie van consumenteneenheden (verse bereide maaltijden, conserven, voorverpakking, skinpack) en distributiecentrum van paardenvlees.

NL FR EN DU IT